Dan…
DE EERSTE MECHANISCHE COMPUTER
Begin 19de eeuw, Verenigd Koninkrijk:
Voor de scheepvaart en de astronomie werden grote zalen voorzien vol mensen, allemaal bezig met het uitschrijven van tabellen: onvermijdelijk fouten…
…tot grote ergernis van Charles Babbage.
Hij tekende de differentie-machine uit, maar heeft ze nooit in werking gezien. Effectieve constructie was in die tijd onmogelijk omdat een tandwiel gemaakt in Londen nooit zou passen met een schroef uit Liverpool…
Pas ongeveer 150 jaar later is hij daadwerkelijk gebouwd.
Wil je meer weten over deze eerste mechanische computer, klik dan HIER.
Bekijk onderstaande video om de machine in werking te zien…
1936 DE TURING-MACHINE
Alan Turing presenteert het idee van een universele machine, later de Turing-machine genoemd, die alles kan berekenen wat berekenbaar is. Het centrale concept van de moderne computer was gebaseerd op zijn ideeën.
DE EERSTE BINAIRE COMPUTER
KONRAD ZUSE
Ook Zuses machine werkte nog mechanisch, maar Zuse had het zichzelf een stuk eenvoudiger gemaakt door van het binaire stelsel gebruik te maken.
Nog steeds mechanisch, uit 1938, heeft 1 sec nodig om twee getallen op te tellen en 3 sec voor een vermenigvuldiging
Een jaar later bouwde Zuse de eerste elektromechanische computer.
HOE COMPUTER COMMUNICEREN (intro tot binair rekenen) + 15 minutes of gaming
Klik HIER om meer te weten te komen omtrent bits, bytes en binair rekenen…
DE START VAN DE ONTWIKKELING VAN DE PC
De Altair 8800, ontwikkeld door Ed Roberts en zijn bedrijf MITS, werd voor 397 Amerikaanse dollars, als bouwpakket door het Amerikaanse blad Popular Electronics verkocht.
De ontwerpers dachten een paar honderd stuks te verkopen aan hobbyisten, maar tot hun verrassing verkochten ze tien keer zoveel gedurende de eerste paar maanden. Vandaag de dag wordt de Altair algemeen gezien als het begin van de ontwikkeling van de personal computer in de daarop volgende jaren.
Een jaar later, in 1976 waren er al meerdere apparaten die verder waren dan deze Altair 8800. Ed Roberts eiste van de nieuwe computerwinkels
dat zij alleen maar zijn Altair zouden verkopen. Maar daardoor keerden de computerwinkels zich juist van de Altair af en verkochten ze wel de andere merken. Zodoende werd de Altair snel uit de markt gedrukt die het zelf had gecreëerd.
MET SCHERM, TOETSENBORD ÉN MUIS…
We schrijven 1983… en tegen een prijs van $9.995, had je Lisa van Apple, met 512 kB of 1 MB intern RAM-geheugen. Uiteraard 😉 met een floppy disk drives met capaciteit van 871 Kb.
EN DAN GAAT HET SNEL…