Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

Opbouw van een HTML Document

HTML is dus een taal om HTML Documenten mee te schrijven, zo kan je webpagina’s maken die door we webbrowser worden weergegeven, maar hoe zit zo een HTML Document in elkaar?

Structuur van een HTML Document

  • Bestand met .html extensie (bv. index.html, contact.html, about-us.html)
  • Een reeks tags, zoals de !DOCTYPE declaratie, de html-element, head-element, body-element en overige inhoudselementen.
Let op: wat je in title zet is niet meteen als inhoud zichtbaar, dat is de h1 in het voorbeeld die je ziet. Het title-element zorgt voor een titelbalk op de webbrowser, maar je leert hier meer over later in de cursus.
Plain text
Copy to clipboard
Open code in new window
EnlighterJS 3 Syntax Highlighter
<!DOCTYPE html>
<html lang="nl">
<head>
<title>Mijn webpagina</title>
</head>
<body>
<h1>Dit is een kop</h1>
<p>Dit is een alinea met tekst.</p>
</body>
</html>
<!DOCTYPE html> <html lang="nl"> <head> <title>Mijn webpagina</title> </head> <body> <h1>Dit is een kop</h1> <p>Dit is een alinea met tekst.</p> </body> </html>
<!DOCTYPE html>
<html lang="nl">
<head>
    <title>Mijn webpagina</title>
</head>
<body>
    <h1>Dit is een kop</h1>
    <p>Dit is een alinea met tekst.</p>
</body>
</html>
  • <!DOCTYPE html>: Dit is een declaratie die aangeeft dat het document een HTML5-document is. Het vertelt de webbrowser welke versie van HTML wordt gebruikt.
  • <html lang="nl">: Het <html>-element is het wortelelement van het HTML-document. De attribuutwaarde lang="nl" geeft aan dat de taal van de inhoud van het document Nederlands is.
  • <head>: Dit element bevat metadata over het document, zoals de titel van de pagina, koppelingen naar externe bronnen (zoals CSS-stijlbladen of JavaScript-bestanden), en meta-informatie zoals de tekenset en viewportinstellingen.
  • <body>: Dit element bevat de inhoud van de webpagina, zoals tekst, afbeeldingen, video’s, enzovoort. Alles wat op de webpagina zichtbaar is, wordt binnen het <body>-element geplaatst.

Voor meer informatie over alle HTML Elementen raden we telkens aan om W3Schools te gebruiken, bijvoorbeeld hier een referentie waar je info over alle HTML Elementen kan raadplegen.