Netwerkbeheerder? Taken en competenties

Netwerkbeheerder of Systeembeheerder?

Klik HIER en lees de uitleg.

Hardwarematig: bijplaatsen, inrichten, aansluiten en aanpassen werkstations en servers.

Softwarematig: installatie van de juiste software op servers en werkstations + licentiebeheer.

Operationeel houden: vb printomgeving, gebruikers en groepsstructuur aanmaken en het beheer van hun respectievelijke toegangsniveau’s…

HELPDESK TECHNIEKER

Een helpdesk fungeert als hulplijn waar werknemers IT-gerelateerde problemen kunnen rapporteren en hulp kunnen vragen.
De helpdesk is opgedeeld in verschillende lijnen, elk met hun eigen specifieke functies:

  • 1e lijn: dit is de eerste persoon die een werknemer aan de lijn krijgt bij een probleem.
    Bij minder complexe problemen en problemen die op afstand kunnen opgelost worden zal het ook opgelost worden door een helpdesk technieker van de 1ste lijn. Is het probleem te complex of moet er iemand ter plaatse gaan zal het doorverwezen worden naar de 2de lijn.
  • 2de lijn: problemen die ter plaatse moeten opgelost worden, zoals printer, scanner of workstation gerelateerde problemen worden opgevangen door de tweede lijn. Dit zijn mensen met een algemene kennis van desktops en netwerken.
  • 3de lijn: hier zitten de specialisten die de problemen kunnen opvangen waarvoor de personen van de 2e lijn tekort aan kennis komen. Netwerk-, server- en andere specialisaties vind je hier. Een probleem dat hier terechtkomt is meestal een probleem in de software, beveiliging of netwerk.

NETWORK TECHNOLOGIES

Network Administrator: Een persoon die een netwerk onderhoud. Dagdagelijkse taken houden in dat er netwerkverkeer word bekeken en geanalyseerd, problemen worden opgelost en verbeteringen worden geïmplementeerd.

Network Architect: Een architect heeft als taak een netwerk op te bouwen van nul. Dit gaat vaak over erg grote netwerken, waarvoor hij een grondige kennis moet hebben van alle mogelijkheden en werking van een netwerk.

HARDWARE, SERVICES & INFRASTRUCTUUR

System Administrator: Gelijkaardig aan een netwerk administrator, maar deze persoon staat in voor het goed functioneren van servers. Daarvoor moeten het hardware-gebruik van de servers in de gaten gehouden worden, configuraties moeten veranderd worden, updates moeten uitgerold worden,…

CLOUD TECHNOLOGIES

Eén van de ontwikkelingen in IT is het gebruik van CLOUD technologieën. Kort uitgelegd is dit de aanbieding van IT-resources (hardware, software, frameworks) on-demand en meestal via het internet. Dit creëert naast nieuwe mogelijkheden ook een nieuwe manieren van werken.

CLOUD administrator: Iemand die de mogelijkheden van CLOUD technologieën volledig kan benutten. Hij moet hiervoor kennis hebben van bestaande systeembeheerder principes en de mogelijkheden en toepassingen van de cloud goed kennen en beheren.

INFORMATION SECURITY

Security Auditing: Een beroep waar je als raadsman een IT-omgeving zal evalueren, en raad geven over hoe de beveiliging kan opgekrikt worden indien nodig.

Penetration Testing/Ethical Hacking: Als PenTester word je ingehuurd door bedrijven om hun IT-omgeving aan te vallen en/of toegang proberen te verkrijgen. Dit kan zowel op een digitale manier (hacking) als fysiek(inbreken). Hierna lever je een uitvoerig rapport af aan het bedrijf zodat ze hun zwakheden kennen.

Network Security: Een persoon die netwerken kan configureren, maar met een grote kennis van security principes. Dit zijn de personen die zich bezig houden met firewalls, intrusion protection systems, etc.

Systeembeheerder Security: Een systeembeheerder die servers en servercommunicatie veilig kan maken. Hij moet ook serverfunctionaliteiten die veiligheidsfeatures aanbieden kennen en kunnen implementeren.