Waarom is black hat SEO slecht?
Enkele veelvoorkomende black hat SEO-technieken zijn:
Cloaking is het tonen van verschillende content aan zoekmachines en gebruikers. Zoekmachines zien bijvoorbeeld een pagina vol met keywords, terwijl gebruikers een normale pagina zien.
Duitse website van BMW (2006) werd tijdelijk uit de Google Index verwijderd vanwege cloaking.
Ze hadden de landingspagina gevuld met keywords voor de zoekmachine en hadden via Javascript code gebruikers doorgestuurd naar de “echte pagina’s” (redirecting).
Hierdoor kregen gebruikers en crawlers andere inhoud te zien, om zo SEO te boosten…
Lees artikel: https://www.nytimes.com/2006/02/07/technology/google-imposes-a-ban-on-bmw-web-site.html
Eén van de andere technieken is om tekst, keywords of hyperlinks verstoppen zodat de gebruiker ze niet kan zien, bijvoorbeeld door er afbeeldingen voor te plaatsen, deze buiten het scherm te positioneren, de tekst een hoogte van 0 pixels toe te kennen of dezelfde tekstkleur te gebruiken als de achtergrondkleur.
Tegenwoordig worden deze zaken ook makkelijk opgevangen vanwege de “good practices” die beloond worden, immers weinig contrast tussen tekstkleur en achtergrond betekent een slechtere gebruikerservaring (tekst niet goed leesbaar) wat bestraft wordt.
Je kan dit zelf makkelijk testen via de Inspector in de browser.
Ga naar https://www.wikipedia.org/ en open de inspector (fn+F12).
Selecteer met de inspector tool een taal (vb: nederlands) en scroll doorheen de css naar a, a:active, a:focus
Hier selecteer je de kleur en pas je deze aan naar witte tinten.
Hetzelfde gebeurde met links die soms verborgen werden in een hoeveelheid tekst als één leesteken met dezelfde opmaak als de tekst eromheen. De link was dus verborgen voor de gebruiker maar niet voor de zoekmachine. Intussen pikt Google dit soort zaken intussen op in diens algoritmes.
Keyword stuffing is het onnodig herhalen van keywords. Er moet inhoud staan op de pagina, geen overdaad aan keywords.
PBN’s waren interessant vanwege het vroegere PageRank algoritme waarbij Google kijkt naar de hoeveelheid en kracht van binnenkomende links. Als je website vaak gerefereerd wordt zal deze belangrijk zijn. De linkfarms (PBN’s) werden opgezet om dit te manipuleren door vele sites op te kopen en vol te proppen met hyperlinks naar de websites van zij die “toegang tot de linkfarm aankochten”.
De PBN verkoopt dus “authoriteit” en “relevantie” voor zoekmachine via oneerlijke manipulatie. Vaak werken ze ook met placeholder websites met weinig en korte inhoud die vaak gestolen is van andere websites. Dit is duidelijk niet de bedoeling om zo je SEO te boosten en Google kan dit intussen makkelijk herkennen.
Wat wel interessant is zijn links van populaire bloggers/vloggers/influencers naar je website, die hebben veel autoriteit. Hoe ouder het domein en hoe meer gebruikers hoe groter de invloed op je ranking.
Google heeft zichzelf ooit bestraft voor Black Hat SEO.
Ze hebben hierbij een penalty gegeven aan zichzelf om 60 dagen niet meer bovenaan de zoekresultaten te verschijnen wanneer men “browser” opzocht.
De reden was een gesponsorde post over Google Chrome die foutief kon overkomen (als het aankopen van “links” voor hoger te ranken; wat ze natuurlijk niet nodig hebben).
Vanuit hun voorbeeld functie hebben ze extra streng willen zijn en daarom zichzelf die penalty toegekend. Ze waren niet verdwenen uit de SERP’s maar wel moeilijker vindbaar voor 60 dagen.